€ 1.3 miljoen verkoopwinst op paard onbelast

€ 1.3 miljoen verkoopwinst op paard onbelast
Belastingadvies 10 maart 2021

Rechtbank Noord -Nederland oordeelde dat de verkoopopbrengst van € 1.3 miljoen van een hobby paard onbelast is. De in het verlengde liggende commissie die de ruiter ontving is ook onbelast. Dit omdat er geen winst werd beoogd en de commissie geen ondernemingsbate was.


Feiten

Gezien de liefhebberij voor paarden van vader en moeder en ter uitoefening van de hobby van dochter, kocht vader in 2007 een paard voor € 12.500,--. In 2009 startte dochter een onderneming, waarbij zij zich bezighoudt met het berijden, stallen en trainen van paarden. Het paard en dochter namen deel aan (internationale) wedstrijden en concoursen. In 2011 en 2013 ontving vader diverse biedingen op het paard, deze heeft hij allemaal afgeslagen. In 2014 ontving vader een bod van maar liefst € 1.3 miljoen. Vader verkocht het paard na aandringen van dochter. In verband met de verkoop van het paard ontving dochter 10% commissie van vader.

Verkoop paard belast in box 1?

De inspecteur merkt de verkoopopbrengst van het paard aan als inkomen in de inkomstenbelasting in box 1. In deze box gold in 2014 een inkomstenbelastingtarief van maximaal 52%. Daarnaast merkt de inspecteur de commissie bij dochter aan als inkomen in box 1. Vader en dochter gaan in verweer.

Oordeel rechtbank

De Rechtbank is van oordeel dat de inspecteur niet aannemelijk heeft gemaakt dat vader ten tijde van aankoop van het paard beoogde een voordeel te behalen. Van belang is dat het paard enkel voor de hobby van dochter is gekocht, dat er tot het bod in 2014 geen intentie was tot verkoop en dat vader geen paardenhandelaar was. De enkele omstandigheid dat het paard op enig moment met aanzienlijke winst is verkocht, is onvoldoende als onderbouwing voor de inspecteur.

De inspecteur stelde dat indien er geen voordeel werd beoogd ten tijde van de aankoop, vader wel voordeel beoogde op het moment dat dochter haar onderneming start of vanaf dat vader biedingen ontvangt in 2011 en 2013. De rechtbank oordeelt echter dat de inspecteur niet aannemelijk heeft gemaakt dat vader vóór het ontvangen van het laatste bod van € 1,3 miljoen, al voordeel beoogde. Vader heeft tijdens de zitting overtuigend toegelicht dat hij en zijn dochter pas vanaf het laatste bod zijn gaan nadenken over een eventuele verkoop. In de week tussen het ontvangen van het bod en de verkoop vindt geen waardestijging van het paard plaats, waardoor de verkoopopbrengst onbelast is, zo oordeelt de Rechtbank.

In het verlengde hiervan oordeelde de Rechtbank dat de door dochter ontvangen commissie ook onbelast is. De verrichte werkzaamheden door dochter zijn niet in de ondernemingssfeer verricht, maar in privé. De commissie-opbrengst is dan ook niet opgekomen in de ondernemingssfeer van dochter. De Rechtbank acht van belang dat er sprake was van een privépaard en dat dochter met het paard al deelnam aan concoursen voordat zij haar eigen paardenonderneming begon.

Inspecteur gaat in hoger beroep

Dit geschil is nog niet tot een eind gekomen. De inspecteur is namelijk tegen beide uitspraken in hoger beroep gegaan. Het is nu afwachten of het Hof het vonnis van de Rechtbank bekrachtigt en de verkoopopbrengst en commissie derhalve onbelast blijven.De specifieke feiten en omstandigheden in een geval, spelen een belangrijke rol bij het bepalen of de verkoopopbrengsten van een paard en de hierover ontvangen commissie al dan niet met inkomstenbelasting belast zijn. Ook BTW speelt vaak een rol.


Heeft u vragen over de aan- en verkoop van uw paard of commissie die u ontvangt, neem dan contact op met Ellen van Gastel via ellenvangastel@wvdb.nl of bel haar via +31 881 948 096.

 

Bronnen:

ECLI:NL:RBNNE:2021:396, Rechtbank Noord-Nederland, AWB - 19 _ 3691, AWB - 19_3692 (rechtspraak.nl)

ECLI:NL:RBNNE:2021:397, Rechtbank Noord-Nederland, AWB - 19 _ 3693, AWB - 19_3694 (rechtspraak.nl)

 

 

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws