Aan de slag met de talenten van uw werknemers

Aan de slag met de talenten van uw werknemers
HR Advies 30 oktober 2019 4 min. leestijd

Het belang van en de vraag naar opleiden en ontwikkelen neemt de laatste jaren sterk toe. Werknemers zijn steeds meer op zoek naar uitdagingen binnen hun functie en willen continue geprikkeld worden. Het ontwikkelen van talenten is voor de werknemer van nu een belangrijke motivatie om aan uw onderneming verbonden te blijven. Ook voor u als ondernemer is het belangrijk om bezig te zijn met de ontwikkeling van uw werknemers. Talentontwikkeling zorgt ervoor dat uw werknemers meer motivatie hebben, duurzamer inzetbaar zijn en met meer plezier naar het werk gaan. De groei van uw werknemers draagt uiteindelijk ook bij aan het succes van uw onderneming. Wanneer u denkt aan talentontwikkeling, dan is de kans groot dat u als eerste denkt aan een opleiding. Opleidingen vergen echter vaak een flinke investering in tijd en geld. Het ontwikkelen van talent hoeft niet altijd geld te kosten. Hieronder leest u vier tips voor het stimuleren van talentontwikkeling in uw bedrijf.

Blijf met uw werknemers in gesprek
Een belangrijke basis voor talentontwikkeling is door met uw personeel in gesprek te komen en te blijven. Een geschikt moment hiervoor is tijdens de functionerings- en beoordelingsgesprekken. Kijk in het gesprek niet alleen terug naar het afgelopen jaar, maar maak samen met uw werknemer de vertaalslag van bedrijfsdoelstellingen naar persoonlijke ontwikkeling. Is het bijvoorbeeld de bedoeling dat uw personeel meer klantgericht gaat werken, dan horen daar bepaalde competenties bij. Maak samen met uw werknemer afspraken en leg deze vast. 

Assessment
Niet al uw werknemers zullen zelf in staat zijn om aan te geven waar hun ambities liggen of aan te geven over welke talenten zij beschikken. Een hulpmiddel hierbij is een online assessment, waarmee het mogelijk is om de persoonlijkheid, drijfveren en talenten van uw werknemers in kaart te brengen. Een assessment geeft een werknemer zelfinzicht en stimuleert een werknemer om zijn talenten verder in kaart te brengen. Een assessment kan vervolgens ook een goede basis zijn voor het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan.

Persoonlijk ontwikkelingsplan
Loopbaanontwikkeling zorgt ervoor dat werknemers zich verdiepen in hun vakkennis en vaardigheden. Zo kunnen ze doorgroeien binnen de organisatie en hun ambities realiseren. Een instrument om loopbaanontwikkeling te stimuleren is het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). In een POP worden concrete doelen geformuleerd en afspraken gemaakt over de loopbaan van een werknemer. Belangrijk is om samen met uw werknemer regelmatig in gesprek te gaan over het POP.

Online Leren
Op het moment dat een werknemer doeltreffend zijn talenten wil ontwikkelen, is online leren een goed alternatief voor een opleiding of een training. Het aanbod van online opleidingen en cursussen is de afgelopen jaren enorm gegroeid. De meest bekende gratis optie is de Massive Open Online Course; een online cursus bij een universiteit waarvoor iedereen zich mag inschrijven.

 

Een andere manier van online leren, is het volgen van een webinar. Dit zijn interactieve online seminars, waarbij uw werknemers rechtstreeks vragen kunnen stellen in vraag- en antwoordsessies. Veel webinars zijn niet tijdsgebonden en kunnen op een later moment worden teruggekeken.

 

Hoe gaat u binnen uw organisatie om met talentonwikkeling? Wil u meer weten over talentontwikkeling, neem dan contact met ons op.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws