Assessments: uw objectieve hulpmiddel bij het vinden van de juiste kandidaat!

Assessments: uw objectieve hulpmiddel bij het vinden van de juiste kandidaat!
HR Advies 27 februari 2019 3 min. leestijd

Iedere week ondersteunen wij klanten uit diverse branches bij de meest uiteenlopende vraagstukken op het gebied van personeel. Een onderwerp dat vaak de revue passeert, is het aannemen van de juiste kandidaat. Hoe weet u als ondernemer of u de juiste kandidaat voor de juiste functie selecteert?

 

Afgelopen week kregen wij van een directielid van een van onze klanten het verzoek om een selectie assessment af te nemen bij een kandidaat voor de functie verkoopadviseur. Als reden voor het afnemen van het selectie assessment gaf hij aan dat hij een positief gevoel bij de kandidaat had, maar dat een ander directielid twijfelde aan de geschiktheid van de kandidaat.

 

Wellicht heeft u dit vraagstuk zelf ook al eens meegemaakt. U lijkt een geschikte kandidaat te hebben gevonden, maar uw collega twijfelt en vraagt zich af of de kandidaat wel de juiste competenties bezit waar het bedrijf zo hard naar op zoek is. Of dat u juist zelf twijfelt of de kandidaat geschikt is voor de functie. In gesprekken presenteren sollicitanten zich immers zo voordelig mogelijk, maar wat kunt u nu daadwerkelijk in de praktijk van de kandidaat verwachten? Welke kandidaat past het beste bij het team en de organisatie? En welke kandidaat sluit het beste aan bij het door u zo zorgvuldig opgestelde functieprofiel?

 

Het assessment is een middel dat u helpt bij het verkrijgen van een objectief beeld van de kandidaat. Een assessment brengt onder andere in kaart of de benodigde competenties voor de functie ontwikkelbaar zijn bij de kandidaat en in welke mate deze ontwikkelbaar zijn. Het geeft u dus inzicht in de geschiktheid van een kandidaat voor de functie, in de talenten die aanwezig zijn, en wat voor persoonlijkheid de kandidaat heeft. De resultaten uit het assessment, tezamen met het sollicitatiegesprek, geven u goede handvatten om een beslissing te kunnen nemen over het wel of niet aannemen van een kandidaat. 

 

Voorbeelden van assessments die worden gebruikt zijn een intelligentietest en een persoonlijkheidstest. De intelligentietest voorspelt het oplossingsvermogen van een kandidaat op basis van de onderdelen taalvaardigheid, rekenvaardigheid en ruimtelijk inzicht. Dit oplossende vermogen is een van de beste voorspellers voor goed presteren in het werk. Naast een intelligentietest zal een persoonlijkheidstest inzicht geven in wie u voor u heeft zitten, en of zijn persoonlijkheid aansluit bij het opgestelde functieprofiel. Bent u bijvoorbeeld meer op zoek naar een kandidaat die gemakkelijk zijn aandacht kan wisselen tussen verschillende taken, of naar een kandidaat die taak voor taak aan de slag gaat? Dit zijn aspecten waar deze test u inzicht in geeft. Bovendien geeft de persoonlijkheidstest het gemak weer waarmee een kandidaat de vastgestelde competenties in de praktijk kan laten zien en verder kan ontwikkelen.

 

Kortom, een assessment kan u als ondernemer én bedrijf helpen om op een efficiënte en objectieve manier inzicht te krijgen in de kandidaat die tegenover u zit. De resultaten geven u aanknopingspunten voor een vervolggesprek en een objectief beeld om uw keuze op te baseren.

 

Mocht u vragen hebben of twijfelt u ook over welke kandidaat u moet aannemen? Neem dan contact op met Romy Marell, zij helpt u graag verder.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws