Bent u het product? Dan betaalt u met data!

Bent u het product? Dan betaalt u met data!
IT Advies 27 november 2019 2 min. leestijd

Onlangs kwam in het nieuws dat klanten van a.s.r. korting krijgen op het moment dat zij gegevens met de verzekeraar gaan delen. In dit specifieke geval gaat het om het delen van activiteit gegevens welke door een fitnesstracker worden geregistreerd. Als beloning ontvangt de klant korting of cadeaubonnen. In een wat andere vorm gebeurt dit natuurlijk al jaren. Denk bijvoorbeeld aan de persoonlijke bonuskaarten bij supermarkt(en).

 

Onbedoeld wordt er veel data gedeeld met veel verschillende partijen. Tel maar eens het aantal applicaties op uw telefoon. Maar wat gebeurt er met de informatie welke u (vrijwillig) deelt? Ogenschijnlijk heeft het volop voordelen in de vorm van korting op uw premie of het ontvangen van cadeaus. Maar in een kwadere vorm kan het ook tegen u gebruikt worden. Bijvoorbeeld indien data gedeeld wordt met overheden. Stel u eens voor dat de data wordt ingezet om te bepalen of u recht hebt op behandelingen in het ziekenhuis? Of dat uw kredietwaardigheid wordt gemeten middels gedragingen in het dagelijks leven?

 

De kans dat het zo’n vaart gaat lopen in Nederland is beperkt. Maar wat als informatie in verkeerde handen komt of in landen wordt opgeslagen waardoor wél gebruik van uw data kan worden gemaakt (bijvoorbeeld China of de V.S.)?  Allemaal vragen die ook zakelijk van toepassing zijn. Neem eens de tijd om het aantal applicaties te tellen welke zakelijk in gebruik zijn. Het zijn er zomaar meer dan u in eerste instantie denkt. Het is daarom ten zeerste aan te raden om u af te vragen waar uw persoonlijke- of bedrijfsdata wordt bewaard, wie erbij kan en wat er mee gedaan wordt.

 

Heeft u vragen over dit onderwerp, of overweegt u bijvoorbeeld nieuwe software aan te schaffen? Het team van IT-audit/advies van WVDB denkt graag met u mee!

 

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws