Brexit Update: Britse parlement krijgt kort uitstel van Brexit

Brexit Update: Britse parlement krijgt kort uitstel van Brexit
Belastingadvies 27 maart 2019 2 min. leestijd

Het Britse parlement heeft het voorlopig akkoord én ook een no-deal Brexit weggestemd. De Britse regering heeft daarop de EU verzocht om uitstel van de Brexit datum, 29 maart 2019. Theresa May wil het voorlopig akkoord met de EU wederom in stemming brengen.

 

De EU-lidstaten zijn bereid uitstel te verlenen. De nieuwe deadlines zijn:

 

  • 22 mei 2019, mits het Brits parlement instemt met het voorlopig akkoord. 
  • 12 april 2019, indien het Brits parlement niet instemt met het voorlopig akkoord.

 

Het is zeer de vraag of het Brits parlement zal instemmen met het voorlopig akkoord. Zeker gezien het feit dat dit akkoord al twee keer is weggestemd. Stemt het Brits parlement niet in met het voorlopig akkoord dan heeft het Brits parlement tot 12 april 2019 om met een nieuwe reactie te komen.

 

Met dit uitstel is een no-deal Brexit per 29 maart van de baan, maar een no-deal Brexit is zeker nog niet afgewend. Het is aan het Britse parlement om te bepalen wat voor een soort Brexit we krijgen.

 

U kunt de extra tijd benutten om u voor te bereiden op het – toch nog steeds - meest voor de hand liggende scenario dat de UK zonder deal de EU gaat verlaten.

 

Mocht u zich nog niet hebben voorbereid op een harde Brexit dan adviseren wij u om alsnog zo spoedig mogelijk de nodige acties te ondernemen. Hier kunt u denken aan de volgende zaken:

 

Invoer vanuit de UK
Als u goederen uit de UK inkoopt, geeft u in plaats van een intracommunautaire verwerving een invoer aan. Zorg dat u uw administratie hierop aan kunt passen. Vraag een artikel 23 verleggingsvergunning aan, een EORI nummer en/of een AEO Douane‑vergunning.

 

Uitvoer naar de UK
Als u goederen aan de UK levert, geeft u in plaats van een intracommunautaire levering een uitvoer aan. Zorg dat u uw administratie hierop aan kunt passen. Beoordeel de gevolgen van de incoterms waaronder u handel drijft met de UK: wie wordt verantwoordelijk voor de invoer/uitvoer formaliteiten. Afhankelijk van de leveringscondities dient u ook de invoer in de UK aan te geven.

Vraag een UK EORI nummer aan, zodat u de verschuldigde UK invoer btw op de UK aangifte kunt voldoen. U voorkomt op deze wijze dat u de UK invoer btw moet voorfinancieren.

 

Algemeen
Wij adviseren u de gevolgen voor uw btw-aangifte te bekijken en de facturatie en de btw‑aangifteprocessen daarop in te richten. Ga ook uw logistieke processen binnen uw onderneming na om zeker te zijn dat deze zijn ingericht voor handel met een niet EU-land.

Bepaal de positie van uw onderneming in de supply-chain, zodat de goederenstromen van en naar de UK niet teveel vertraging oplopen.

 

Tot slot, laat u zich goed voorlichten over de douaneregelingen en -formaliteiten bij import en export van goederen. Onze btw-specialisten en fiscale adviseurs van de internationale praktijk hebben de kennis om u te begeleiden door deze transitie en bij de opvolging van de hiervoor vermelde acties.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws