Commissarissen en toezichthouders: update btw-besluit

Commissarissen en toezichthouders: update btw-besluit
Belastingadvies 17 augustus 2021

Op 2 augustus 2021 is een verduidelijking verschenen op het Besluit omtrent de btw-positie van toezichthouders, commissarissen en leden van diverse commissies. In het eerdere besluit werden een viertal situaties genoemd waarin de zelfstandigheid voor btw-ondernemerschap onder voorwaarden ontbreekt voor deze natuurlijk personen. Zie in dat kader het nieuwsbericht van 25 mei 2021

 

Uit de recente verduidelijking blijkt dat de werkzaamheden op zichzelf moeten worden beoordeeld. Verder ziet de aanpassing van het besluit met name op de goedkeuring voor het handelen als btw-ondernemer uit het verleden. Conform het aangepaste besluit is goedgekeurd dat:

- Toezichthouders en commissarissen geacht worden de prestaties in het kader van hun functie als ondernemer te hebben verricht in de periode 13 juni 2019 tot 7 mei 2021.
- De toezichthouders en commissarissen het recht op aftrek van btw op kosten in het kader van hun functie in stand mogen laten voor deze periode.
- Herziening van btw achterwege blijft ter zake van investeringsgoederen die de commissarissen en toezichthouders als natuurlijk persoon hebben aangeschaft vóór 7 mei 2021 in het kader van hun functie.

 

Voor de periode 13 juni 2019 tot 7 mei 2021 betekent dit dat geen correctie gemaakt hoeft te worden. Niet ter zake van de afgedragen btw en niet ter zake van de btw-aftrek in het kader van deze functie.

 

Voor organisaties die de btw op de prestaties door commissarissen en toezichthouders niet of beperkt in aftrek hebben kunnen brengen is het wellicht interessant om de btw uit het verleden te corrigeren. In dat kader moet door de commissaris of toezichthouder een creditfactuur worden uitgereikt en kan de btw worden teruggevraagd. Aangetoond moet worden dat de afnemer de btw niet in aftrek heeft gebracht en dat de presterende ondernemer niet wordt verrijkt door het terugvragen van de btw. De van de Belastingdienst terug te krijgen btw moet dus door de commissaris of toezichthouder terugbetaald worden aan de organisatie. Voor de aftrek van btw door de commissaris heeft de correctie van de facturen geen gevolgen.

 

Bent u lid van een RvC dan wel RvT of heeft uw onderneming een RvC of ander toezichtsorgaan en vraagt u zich af wat de gevolgen voor uw situatie zijn? Neem dan gerust contact op met Anton van Dijk via antonvandijk@wvdb.nl of + 31 881 948 279 of Jasper van den Berg via jaspervandenberg@wvdb.nl of + 31 881 948 436

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws