Compensatieregeling kosten eHerkenning voor ondernemers

Compensatieregeling kosten eHerkenning voor ondernemers
Belastingadvies 21 juli 2020

Ondernemers die zelf hun aangifte loonbelasting, vennootschapsbelasting of omzetbelasting doen, kunnen vanaf 1 januari 2020 enkel hun aangiftes nog indienen via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Niet-eenmanszaken moeten daarbij inloggen met eHerkenning en daar zijn kosten aan verbonden. De overheid introduceert nu een compensatieregeling, waardoor aangifte doen gratis blijft.

Alle ondernemers die eHerkenning nodig hebben voor het doen van hun belastingaangiften en daarvoor het speciale Belastingdienst eHerkenningsmiddel hebben aangeschaft, kunnen een vergoeding krijgen voor de kosten van eHerkenning via de Compensatieregeling kosten eHerkenning.

Heeft u een eenmanszaak? Dan komt u niet in aanmerking voor deze compensatieregeling, omdat u kosteloos aangifte kunt doen met DigiD!

Compensatie geldt voor één middel per organisatie

De compensatieregeling compenseert één eHerkenningsmiddel per organisatie. De machtiging aan een intermediair wordt niet gecompenseerd. De compensatie zal ongeveer € 24 per jaar bedragen voor een eHerkenning met het betrouwbaarheidsniveau 3 (EH3). De regeling zal niet gaan gelden voor eHerkenning met andere niveaus. Daarnaast is het voor het recht op compensatie van belang dat u uw eHerkenning alleen gebruikt voor uw belastingaangiften en niet om (ook) andere zaken te regelen.

Compensatie eHerkenning aanvragen

De regeling start met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 en zal 2 jaar duren. De vergoeding is naar verwachting vanaf augustus 2020 online aan te vragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Charlotte Gullinck-Appels via charlottegullinck@wvdb.nl.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws