De vier gevaren van verouderde systemen in uw IT omgeving

De vier gevaren van verouderde systemen in uw IT omgeving
IT Advies 28 mei 2019 5 min. leestijd

In de praktijk komen wij bij verschillende bedrijven verouderde systemen tegen. Jaren wordt er gebruik gemaakt van hetzelfde systeem en dit is (mogelijk) een belangrijk onderdeel gaan uitmaken van het bedrijfsproces. Overstappen naar een nieuw systeem is dan niet zo eenvoudig. Echter kunnen verouderde systemen een probleem vormen voor uw organisatie. Wat zijn de gevaren wanneer u gebruik blijft maken van de verouderde systemen? Onderstaand worden vier mogelijke gevaren benoemd:

 

1.    Kennis van het systeem is niet meer aanwezig binnen uw bedrijf

Het systeem is jaren geleden aangeschaft. In uw bedrijf is inmiddels niemand meer op de hoogte van wat het systeem nu werkelijk doet. De medewerkers die kennis hadden over het systeem zijn niet meer werkzaam bij uw bedrijf en de kennis is niet/niet goed overgedragen of gedocumenteerd. Dit maakt een upgrade of vervanging vaak lastig uit te voeren.

 

2.    Het systeem beïnvloedt uw bedrijfsprocessen

In de tijd dat het systeem in gebruik werd genomen zijn de bedrijfsprocessen ingericht om te werken met dit systeem. Processen zijn in de loop der tijd verbeterd maar nog steeds gericht op dat ene verouderde systeem. U denkt dat de organisatie zo afhankelijk is van het systeem dat het bedrijfsproces niet anders kan worden ingericht. Dit remt mogelijke groei van uw bedrijf.

 

3.    Ondersteuning is inmiddels verlopen

U staat met uw rug tegen de muur, doordat het systeem niet meer wordt ondersteund door de leverancier of ontwikkelaar. Hoe waarborgt u dat het systeem blijft werken en vrij blijft van kwetsbaarheden? De continuïteit van uw organisatie hangt samen met de continuïteit van het systeem.

 

4.    Het systeem beheerst uw IT-budget

U bent afhankelijk van een externe dienstverlener, doordat u niet meer de kennis in huis heeft. Hier wordt jaarlijks een groot deel van het IT budget aan gealloceerd, waardoor u niet kunt investeren en innoveren. De mogelijkheid bestaat dat u hierdoor kansen misloopt.

 

Wilt u de mogelijkheden (of mogelijke gevaren) bespreken om uw bedrijf klaar te maken voor de toekomst? Neem dan contact op met Toine Welsink.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws