Een cadeau aan uw kinderen voor het einde van het jaar?

Een cadeau aan uw kinderen voor het einde van het jaar?
Belastingadvies 28 november 2018 4 min. leestijd

Heeft u dit jaar nog geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om uw kinderen belastingvrij een bedrag te schenken en zou u dat wel willen doen, dan heeft u daar nog de tijd voor tot en met 31 december van dit jaar.

 

Dit jaar mag u aan uw kind een bedrag van € 5.363,-- belastingvrij schenken. Wilt u liever schenken aan een kleinkind, petekind, neef, nicht of iemand anders, dan kunt u hen een bedrag geven van € 2.147,-- zonder dat daarover schenkbelasting hoeft te worden betaald.

Zijn uw kinderen tussen de 18 en 40 jaar dan kunt u hen in bepaalde gevallen belastingvrij zelfs nog meer schenken. Zo kunt u hen dit jaar een bedrag van € 25.731,-- schenken zonder verdere voorwaarden. Daarnaast kunt u hen een bedrag schenken van € 53.602,-- voor een dure studie of een bedrag van € 100.800,-- voor de aankoop/verbouwing van hun eigen woning of de aflossing van de hypothecaire schuld.

 

Mocht u al eerder grote bedragen hebben geschonken, laat u dan goed adviseren want deze eerdere schenkingen kunnen van invloed zijn op de schenkingen die u dit jaar nog kunt doen. Indien u bijvoorbeeld uw kinderen in 2015 of 2016 al een bedrag heeft geschonken voor de aankoop van een woning of aflossing van de hypothecaire schuld, dan kunnen uw kinderen alleen dit jaar nog een beroep doen op de (aanvullende) vrijstelling voor de schenking voor de aankoop van een woning of de aflossing van de hypotheek. Vanaf 2019 kunnen de kinderen die in 2015 of 2016 al een beroep hebben gedaan op de vrijstelling, hun schenking niet meer aanvullen tot de volledige vrijstelling van € 100.000,--. 

 

Mocht u dit jaar al geschonken hebben of liever het volgende jaar schenken, de tarieven voor 2019 zijn al bekend. Zo kunt u in 2019 belastingvrij aan uw kinderen een bedrag van € 5.428,-- schenken. Zijn zij tussen de 18 en 40 jaar dan kunt u hen eenmalig € 26.040,-- schenken of € 54.246,-- als zij dat gebruiken voor een dure studie. Wilt u hen in het nieuwe jaar helpen met de aankoop van een eigen woning, een verbouwing of het aflossen van de hypotheek, dan mag u hen € 102.010,-- schenken in 2019 zonder dat er belasting over verschuldigd is. Ieder ander mag u in 2019 € 2.173,-- schenken zonder dat daarover schenkbelasting verschuldigd is. 

 

Wilt u de later te betalen erfbelasting bij uw overlijden verminderen en kunt u geld missen, dan is (ieder jaar) belastingvrij schenken een mooie oplossing. Onze afdeling Estate Planning helpt u graag bij het opstellen van een schenkingsplan.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws