Eerste Kamer op vakantie terwijl deadline voor UBO-register is verstreken

Eerste Kamer op vakantie terwijl deadline voor UBO-register is verstreken
Belastingadvies 10 januari 2020 2 min. leestijd

In ons vorige bericht informeerden wij u dat het wetsvoorstel over de invoering van het UBO-register op 10 december 2019 door de Tweede Kamer is aangenomen. Voordat de wet in werking kan treden, moet ook de Eerste Kamer nog instemmen met het wetsvoorstel. Op 10 januari 2020 verstrijkt de door de Europese Unie gestelde deadline voor invoering van het register. Het kabinet verwacht dat het UBO-register in het voorjaar van 2020 daadwerkelijk zal worden ingevoerd.

 

Overigens is dit niet de eerste deadline die de Nederlandse overheid laat verstrijken. De oorspronkelijke deadline uit de vierde anti-witwasrichtlijn verstreek namelijk al op 26 juni 2017.

 

Naast het reguliere UBO-register, verplicht de EU ook dat Nederland een UBO-register voor trusts en soortgelijke juridische constructies invoert. Hieronder valt onder andere het fonds voor gemene rekening. Het “UBO-trustregister” moet uiterlijk op 10 maart 2020 worden ingevoerd. Ook deze deadline zal - naar alle waarschijnlijkheid - niet worden gehaald, aangezien nog geen wetsvoorstel hiervoor is ingediend. Het wetsvoorstel voor het UBO-trustregister wordt in juli 2020 verwacht.

 

Met belangstelling volgen wij de laatste ontwikkelingen op de voet en uiteraard houden wij u hiervan op de hoogte. Voor meer informatie over het UBO-register, kunt u contact opnemen met Mathieu Neve.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws