An independent member of MOORE Global
WVDB International MijnWVDB Werken bij WVDB

eHerkenning: Nieuwe inlogmethode bij overheidsinstanties zoals het UWV, de Belastingdienst en KvK

eHerkenning: Nieuwe inlogmethode bij overheidsinstanties zoals het UWV, de Belastingdienst en KvK
HR Advies 30 oktober 2019 3 min. leestijd

In de afgelopen maanden wordt veel reclame gemaakt over eHerkenning. Het is niet te missen dat alle ondernemers dit moeten gaan aanschaffen, maar waar dient dit middel precies voor? Wij informeren u graag over de eHerkenning als nieuwe inlogmethode en het belang van een tijdige aanvraag van deze eHerkenning.

 

Waarom eHerkenning?

Als ondernemer kunt u bij ruim 400 organisaties inloggen met eHerkenning, en dit aantal blijft toenemen. Onder andere provincies, gemeenten, waterschappen en overheidsinstanties, zoals het UWV, Kamer van Koophandel en RDW, gebruiken eHerkenning al voor de online dienstverlening. Zoals u voor uw privézaken één inlogmiddel gebruikt, namelijk DigiD, gaat u als ondernemer nu ook op zakelijk gebied met één inlogmiddel werken.

Het uitwisselen van privacygevoelige informatie wordt met eHerkenning op een veilige manier mogelijk gemaakt; u kunt hiermee zonder risico inloggen en uw zaken online regelen.

 

Verplicht gebruik

eHerkenning is geen vrijblijvende inlogmethode. In de komende maanden wordt u verplicht om dit middel aan te schaffen om uw zaken te kunnen blijven regelen. De genoemde instanties én pensioenfondsen verplichten ondernemers vanaf diverse data om gebruik te maken van eHerkenning. Bijvoorbeeld het UWV stelt hierbij de deadline van 1 november 2019. Na deze datum kunt u zonder eHerkenning geen gebruik meer maken van het UWV Werkgeversportaal om bijvoorbeeld uw medewerkers ziek te melden. Zonder dit inlogmiddel kunt u dan alleen nog meldingen per post versturen aan het UWV, wat een tijdrovende handeling is.

 

Als u bijvoorbeeld dit jaar subsidies via het RVO heeft aangevraagd dan beschikt u reeds over een eHerkenning omdat het indienen van de aanvraag op een andere manier al niet meer mogelijk is.

 

De Belastingdienst verplicht ondernemers om vanaf 1 januari 2020 met eHerkenning in te loggen voor bijvoorbeeld aangifte loonheffingen te kunnen doen.

Pensioenfondsen gaan ondernemers ook verplichten om eHerkenning te gebruiken voor het online verwerken van pensioenmutaties.

 

Betrouwbaarheidsniveaus

eHerkenning kan op diverse betrouwbaarheidsniveaus worden aangevraagd. Wij adviseren u om goed te oriënteren welk betrouwbaarheidsniveau voor welke instanties nodig is. Indien u reeds een eHerkenning in bezit heeft, maar niet op het juiste betrouwbaarheidsniveau, dan kunt u deze via een online aanvraag bij uw eHerkenning leverancier naar wens upgraden. Via de website www.eherkenning.nl komt u meer te weten over de aanvraag, mogelijkheden met betrekking tot machtigingen en de bestaande niveaus.

 

De aanvraag van eHerkenning kunt u bij zes verschillende leveranciers doen. Houd er rekening mee dat het behandelen van de aanvraag een aantal werkdagen in beslag kan nemen. Wij raden u daarom aan om op tijd te beginnen met het indienen van de aanvraag van uw eHerkenning.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws