Eigen loonbelastingtabellen voor inwoners België, Aruba en Suriname in 2020

HR Advies 29 januari 2020 2 min. leestijd

De Nederlandse heffingskorting bestaat uit een belastingdeel en uit een premiedeel. Sinds 1 januari 2019 hebben in principe alleen inwoners van Nederland recht op het belastingdeel van de heffingskortingen en is dit recht voor werknemers die niet in Nederland wonen komen te vervallen. Op grond van belastingverdragen, bijvoorbeeld het Belastingverdrag tussen Nederland en België, hebben inwoners van België, Aruba en Suriname echter ook recht op het belastingdeel van de Nederlandse heffingskorting.

 

De situatie in 2019

In 2019 kon slechts voor inwoners van Nederland het belastingdeel van de heffingskorting in de salarisadministratie worden meegenomen omdat een aparte loonbelastingtabel voor verdragssituaties ontbrak. Hierdoor werd er op het loon van een werknemer die in bijvoorbeeld België woonde meer loonheffing ingehouden ondanks dat hij wel recht had op het belastingdeel van de heffingskorting. Deze werknemer kon vervolgens het belastingdeel van de heffingskorting wel via een Nederlandse aangifte inkomstenbelasting terugvragen. 

 

De situatie in 2020

Sinds 1 januari 2020 is het wel mogelijk om in de salarisadministratie rekening te houden met het belastingdeel van de heffingskorting voor werknemers die wonen in België, Aruba of Suriname. Voor deze specifieke situaties is namelijk vanaf dit jaar een eigen loonbelastingtabel van toepassing. Dit betekent dat werknemers die in België, Aruba of Suriname wonen niet langer in alle gevallen een Nederlandse aangifte inkomstenbelasting hoeven in te dienen. Het belastingdeel van de heffingskorting wordt immers al automatisch meegenomen. Om in aanmerking te komen voor het belastingdeel van de heffingskorting in de salarisadministratie is het wel van belang dat de loonheffingskorting kan worden toegepast.

 

Tot slot

Heeft u werknemers in dienst die in België, Aruba of Suriname wonen? Let dan op dat u per 2020 de juiste loonbelastingtabel toe past! Bent u een inwoner van België, Aruba of Suriname en heeft u inkomen ontvangen uit Nederland? Let dan op dat u in uw aangifte 2019 de heffingskortingen claimt Mocht u vragen hebben naar aanleiding van het bovenstaande, neem dan gerust contact met onze loonheffingsspecialisten op.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws