Korte update UBO-register

Korte update UBO-register
Belastingadvies 25 maart 2020 2 min. leestijd

Wij kunnen ons indenken dat de prioriteit van de overheid momenteel niet bij het UBO-register, maar bij de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) ligt. Derhalve deze maand een kortere update inzake het UBO-register.

 

Op 12 maart 2020 heeft de commissie voor financiën van de Eerste Kamer de Afdeling advisering van de Raad van State verzocht om voorlichting over de vraag hoe de registratieplicht van natuurlijke personen bij kerkgenootschappen zich verhoudt tot de AVG. Overigens heeft er reeds een gegevensbeschermingseffectbeoordeling plaatsgevonden en heeft de Autoriteit Persoonsgegevens advies uitgebracht, maar deze dateren beiden van vóór het moment waarop de uitzondering op de registratieplicht voor kerkgenootschappen is geschrapt.

 

De invoering van het UBO-register is verdeeld over drie wetsvoorstellen:

  1. Nr. 35 179: Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten;
  2. Nr. 35 238: Wet verwijzingsportaal bankgegevens;
  3. Nr. 35 245: Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn.

Door voornoemd voorlichtingsverzoek aan de Raad van State loopt het wetsvoorstel 35 179 vertraging op. In dit kader heeft de commissie voor financiën van de Eerste Kamer op verzoek van de minister van Financiën besloten om de andere wetsvoorstellen (35 238 en 35 245) gezamenlijk eerder te behandelen.

 

Zoals wij u eerder informeerden, moet Nederland ook een UBO-register van trusts en soortgelijke juridische constructies opzetten. Ook voor dit register is de deadline – 10 maart 2020 – inmiddels verstreken en dat terwijl er nog geen wetsvoorstel is verschenen.

 

Voor meer informatie over het UBO-register, kunt u contact opnemen met Mathieu Neve.

 

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws