Nieuw btw-identificatienummer voor Nederlandse eenmanszaken en zzp’ers per 1 januari 2020

Belastingadvies 23 oktober 2019 2 min. leestijd

In Nederland gevestigde eenmanszaken en zzp’ers krijgen een nieuw, extra btw-identificatienummer. Het huidige nummer bevat het Burgerservicenummer (BSN) en is daarmee niet in lijn met privacywetgeving. Het nieuwe btw-identificatienummer beoogt het risico van identiteitsfraude te verminderen en de privacy te versterken. Het verschil met het huidige nummer is dat de negen cijfers niet meer het BSN vormen maar willekeurige cijfers.

 

Let op: deze wijziging geldt alleen voor eenmanszaken en zzp’ers, dus niet voor vennootschappen, verenigingen, maatschappen, VOF’s en dergelijke.

 

Omzetbelastingnummer én btw-identificatienummer

Tot en met 31 december 2019 dient het huidige, op het BSN-gebaseerde btw-identificatienummer, gehanteerd te worden. Per 1 januari 2020 blijft dit oude nummer (omzetbelastingnummer genoemd) uitsluitend in gebruik voor communicatie met de belastingdienst, zoals voor het indienen van de btw-aangiften. Het nieuwe btw-identificatienummer dient vanaf 1 januari 2020 te worden gebruikt in de  communicatie met klanten en leveranciers.

 

Wat te doen vóór 1 januari 2020?

Met de komst van het nieuwe btw-identificatienummer dient u een aantal aanpassingen te doen.

  • U dient het huidige omzetbelastingnummer te vervangen door het nieuwe btw-identificatienummer op facturen, briefpapier, uw website, uw webshop, op digitale sjablonen en op andere communicatiemiddelen;
  • U dient het huidige omzetbelastingnummer te vervangen door het nieuwe btw-identificatienummer in uw administratie;
  • U dient het nieuwe btw-identificatienummer te communiceren aan uw adviseur, accountant en leveranciers, zodat zij daarvan op de hoogte zijn;
  • U dient het omzetbelastingnummer van uw klanten en leveranciers te wijzigen in uw administratie.

Mocht u nog vragen hebben over de invoering van het nieuwe btw-identificatienummer dan kunt u contact opnemen met uw btw-specialist bij WVDB.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws