NOB lezing: Brainport en fiscaliteit bij ASML

NOB lezing: Brainport en fiscaliteit bij ASML
Belastingadvies, Hightech maakindustrie 17 september 2019 3 min. leestijd

Op donderdag 12 september heeft bij WVDB in Waalre een lezing over ‘Brainport en fiscaliteit bij ASML’ plaatsgevonden. Ruim 40 leden van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs zijn tijdens deze lezing door Stijn Steenbakkers (college B&W Eindhoven) en Dick Mans (ASML) bijgepraat.

Stijn Steenbakkers (wethouder economie, Brainport, innovatie, onderwijs en sport in Eindhoven) trapte af over Brainport Eindhoven als hoeksteen van de Nederlandse kenniseconomie en een belangrijke groeimotor binnen de hightech branche. Uniek is dat Brainport als triple helix gedachte een gezamenlijk initiatief is van gemeenten, kennisinstituten en techbedrijven in Noord-Brabant. Stijn Steenbakkers heeft daarnaast de Nationale Actiekalender en de kansen van Brainport, alsook de risico’s en uitdagingen, benoemd.

Eén van de drijvers van Brainport is ASML. ASML is één van de grootste werkgevers van Brainport met 14.000 werknemers in Nederland en een verwachte jaaromzet 2019 van circa € 12 miljard. ASML is een Nederlands hightechbedrijf in de top van de wereldwijde leveranciersmarkt voor de halfgeleider-industrie en kennis icoon voor deze regio.

Als tweede spreker mochten we Dick Mans (senior Director Corporate Tax Affairs bij AMSL) verwelkomen. Hij vertelde over de innovatieve internationale processen bij ASML en de fiscaliteit hieromtrent. Hij vertelde over de tax strategy van ASML, de opbouw van het fiscale team en de rol van de fiscaliteit bij een multinational van dit formaat. Meer specifiek sprak Dick Mans over tax compliance en de invloed van de internationale (fiscale) ontwikkelingen daarop. Rode draad in zijn presentatie was dat ASML fiscaal compliant is en dat de fiscaliteit in dienst staat van de business. Het was een erg leuk en leerzaam verhaal voor de leden van de Medior Orde van Belastingadviseurs (MOB), onderdeel van de NOB.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws