Omzet is werk, rendement is winst

Omzet is werk, rendement is winst
Familiebedrijven, IT Advies 6 februari 2019 5 min. leestijd

 We zijn op bezoek bij Bas Rockx, directeur van Rockmed Medical Devices en Rockmed Pharma, om te horen hoe de analyse- en rapportagetool de grip op zijn bedrijf volledig veranderde.

“12 jaar geleden stapte ik in het bedrijf van mijn vader. Daar werkten toen 8 personen, de sfeer was erg leuk en huiselijk: We deden zo goed als alles op ons onderbuik gevoel en hadden een prima renderend bedrijf. Maar ik wilde natuurlijk meer. Ik wilde groeien. Met Rockmed Medical Devices hebben we een verdiepingsslag gemaakt en zijn we naast Nederland ook België gaan veroveren. Voor de verbreding van ons pallet hebben we Rockmed Pharma opgericht dat zich helemaal richt op medicatie.

Inmiddels zijn we met 35 vaste medewerkers, werken we met een enorm breed extern netwerk van specialisten en zijn we in omzet bijna verdrievoudigd.”

 

Maximale sturing

Natuurlijk zat er aan deze groei ook een schaduwzijde. De complexiteit van het bedrijf vroeg om steeds beter financieel en juridisch advies en de behoefte aan management informatie werd met de dag groter. “Daarom ben ik 4 jaar geleden overgestapt naar WVDB. Ik had behoefte aan een adviseur die alle financiële en juridische disciplines onder één dak heeft. Korte lijnen en dus snel schakelen. Samen hebben we – onder andere door een analyse- en rapportagetool aan de financiële administratie te koppelen – het management informatie systeem zodanig doorontwikkeld dat ik nu dagelijks maximale sturing heb binnen mijn bedrijf, zonder dat ik hiervoor allerlei handmatige bewerkingen uit hoef te voeren.”

Sales dashboard

Als echt Brabants familiebedrijf zit Bas niet te wachten op een overleg- en vergadercultuur. “Wij willen snelle, korte lijnen en direct actie. Dat is door de invoering van deze analyse- en rapportagetool mogelijk gemaakt. Verkoopbesprekingen gaan nu één-op-één en vergen maximaal twee uur per maand, per salesmanager. Mocht het nodig zijn, dan kan ik ze individueel dagelijks bijsturen op actuele informatie die ik verkrijg uit het Sales dashboard.”

Aansturing op afstand

Een mooie bijkomstigheid is ook de aansturing van de vestiging in België. “Daar zit mijn compagnon die niets met een dergelijk rapportagesysteem heeft, maar doordat ze aangesloten zijn op ons systeem kunnen we hem daar vanuit Oirschot geweldig bij helpen. Het systeem is niet alleen een prachtig middel om controle uit te kunnen voeren,  maar is zeker ook bijzonder geschikt om eenieder inzicht te geven is zijn persoonlijke performance en de resultaten van het geheel. Dit werkt bij iedereen bijzonder inspirerend en stimulerend.”
 

Adequaat reageren

Naast commerciële aansturing en interne controle, geven de dashboards ook een veel beter inzicht in waar de concurrentie mee bezig is. “Doordat ik dagelijks inzicht heb in de verkopen per klant en eventuele toe- of afnames direct in het oog springen, kan ik mijn salesmanager direct van deze informatie voorzien, waarop hij meteen actie kan ondernemen. Doordat je zo adequaat kunt reageren, kun je veel beter anticiperen op alles wat er in de markt speelt.”

Omzet is werk, rendement is winst

Het opstellen en doorontwikkelen van rapportages is nooit klaar. “Naast het begroting dashboard en het sales dashboard wil ik uiteraard ook nog liquiditeitsprognoses hebben. Voor een optimale sturing zouden we dat nog moeten ontwikkelen en koppelen. Want inzicht en sturing in omzet is geweldig, maar het is ultiem als je dit ook in rendement kunt krijgen. Dit ligt als vraag bij WVDB, maar hangt vooral af van de verwerking op de administratie bij onszelf. Dat vergt nog even wat tijd maar gaat zeker heel snel komen.”

Driver’s seat

Middels de analyse en rapportage tool heb je ieder moment van de dag, waar je ook bent inzicht in de resultaten. “Je moet wel enigszins analytisch ingesteld zijn. Je moet lol hebben in het werken met zo’n dashboard. Ik zie het als autorijden; op basis van de gegevens op het dashboard geef je iets meer gas op sales of ga je op de rem qua kosten. Het kost me ongeveer twee uur per dag maar dat kan ik op elk gewenst moment doen, dus ook ’s avonds. Het geeft mij het gevoel dat ik fulltime in de driver’s seat zit. Ik weet aan het einde van elke dag precies hoe we ervoor staan en hoef dus niet meer op mijn onderbuik gevoel te sturen. Als ik nu mijn computer afsluit ben ik ook echt klaar voor die dag.”

Hogere begroting

Naast meer inzicht in de resultaten voor het management, kan het ook zorgen voor het stimuleren van medewerkers. “De laatste nieuwe feature die we ingevoerd hebben, is de “bottom-up“ begroting. Normaliter deden we dat altijd “top-down”, maar nu hebben we het begroten over gelaten aan onze mensen. En wat blijkt? We hebben nu een hogere begroting dan ooit tevoren. Op zich is dat al redelijk vernieuwend, maar het feit dat we de door hun zelf opgegeven begroting maandelijks met ons team kunnen bespreken op basis van actuele cijfers is echt baanbrekend. Naast het sturingsmechanisme werkt dit als een enorme stimulans. Ze willen hun eigen target nu ook echt elke maand opnieuw halen en dagelijks inzicht in de stand van zaken helpt hen hierbij. De volgende stap is dat we dit inzichtelijk gaan maken middels een app. Dan geven wij ze ook de tool in handen om “onderweg” bij te kunnen sturen indien nodig.”

Van data naar aansturing

Kortweg: een analyse- en rapportagetool voorzien van de juiste dashboards geeft volledige inzage in de performance van je bedrijf en is daarom voor elke bestuurder van een MKB-onderneming een “musthave”. Om dit te kunnen bereiken is samenwerking met de juiste financiële adviseur onontbeerlijk.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws