PSD2 laat zich zien in Nederland

IT Advies 18 juni 2019 4 min. leestijd

Hoewel de Europese richtlijn Payment Services Directive 2 (PSD2) al enkele maanden van kracht is, kreeg beleggings-app Peaks pas begin juni als eerste bedrijf in Nederland dan ook echt een PSD2-vergunning. Ook de Rabobank haalde het nieuws, omdat zij als eerste met PSD2-gerelateerde Application Programming Interfaces (API’s) kwam. ABN AMRO volgde enkele dagen later. Deze aansluitingen zijn nodig om PSD2 mogelijk te maken. Wat betekent dit nu voor de consument en voor de toekomst van de financiële sector in Nederland?

 

PSD2

PSD2 is een Europese wet die ervoor moet zorgen dat niet langer de bank, maar de consument eigenaar is van zijn betaalgegevens. Zo kan de consument kiezen met welke partijen hij deze gegevens deelt. Dit kan in de praktijk variëren van beleggen met Peaks tot het vullen van een digitaal huishoudboekje. De wet maakt de weg bovendien vrij voor tal van innovatieve oplossingen, bijvoorbeeld op het gebied van online betalingen en het bepalen van kredietwaardigheid.

 

API’s

API’s zijn hiervoor van groot belang. Een API is een verzameling definities, op basis waarvan computerprogramma’s met elkaar kunnen communiceren. De creatie van deze aansluitingen maakt dat de systemen van derde partijen een koppeling kunnen maken met de systemen van - in dit geval - banken. Hiervoor is natuurlijk altijd toestemming van de consument nodig.

 

Toekomst

Het doel van PSD2 is het vergroten van de concurrentie en innovatie in de financiële sector. Nu de Rabobank en ABN AMRO hun interesse en betrokkenheid tonen door als eerste met API’s over de brug te komen, zullen de andere Nederlandse banken ongetwijfeld snel volgen. In hoeverre PSD2 zal zorgen voor een grote verandering in de financiële sector, is niet gemakkelijk te voorspellen. Het grote publiek is nog niet helemaal overtuigd van de waarde die PSD2 toevoegt. Toch lijken er met de ontwikkelingen rond Peaks en Rabobank nu de eerste stappen gezet richting een nieuw financieel tijdperk.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws