Starbucks... toch zuivere koffie!

Starbucks... toch zuivere koffie!
Belastingadvies 26 september 2019 1 min. leestijd

Het Gerecht van de EU oordeelde dat Nederland toch géén staatssteun aan Starbucks heeft verleend.

 

Zo ging het in deze zaak onder andere over de toepassing van het zakelijkheidsbeginsel (ook wel het at arm’s length beginsel genaamd). Nederland legt dit beginsel uit conform de OESO norm. De Europese Commissie hanteert - althans volgens de Staatsecretaris van Financiën - een niet bestaand EU-zakelijkheidsbeginsel. Wie er nu uiteindelijk aan het langste eind trekt, is niet volledig duidelijk. Wel is duidelijk dat Nederland geen staatssteun heeft verleend omdat Starbucks niet anders (lees: beter) wordt behandeld dan vergelijkbare bedrijven.

 

De concrete gevolgen van bovenstaande uitspraak zijn nu nog lastig te voorspellen. Wél is er een duidelijke tendens te zien; internationaal opererende bedrijven en de afspraken die zij maken met nationale overheden liggen (steeds meer) onder een vergrootglas. Bovendien heeft EU commissaris Margrethe Vestager opgemerkt dat indien de gewezen arresten (zoals de Starbucks-zaak) niet effectief bijdragen aan haar doelstelling “dat alle bedrijven, groot en klein, hun fair share betalen”, nieuwe wetswijzigingen nodig zijn.

 

Bovenstaande ontwikkelingen tonen nog maar eens aan dat een goede voorbereiding bij het opzetten van een robuuste en toekomstbestendige internationale structuur een absolute must is. Onze internationale (belasting) adviseurs zijn u hierbij graag van dienst.

 

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws