An independent member of MOORE Global
WVDB International MijnWVDB Werken bij WVDB

Thuiswerken waar mogelijk: wat kan een werkgever doen?

Thuiswerken waar mogelijk: wat kan een werkgever doen?
HR Advies 13 maart 2020 2 min. leestijd

Het kabinet heeft op 12 maart 2020 iedereen in Nederland opgeroepen om, waar mogelijk, thuis te werken in verband met het coronavirus (COVID-19). Hoewel deze maatregel uiteraard niet voor iedereen en voor elke functie te hanteren is, zijn er veel werkgevers die gehoor geven aan de oproep en hun werknemers wel de mogelijkheid bieden om thuis te werken.

 

Zomaar even thuis gaan werken is echter makkelijker gezegd dan gedaan; er zijn voor u als werkgever verschillende zaken om rekening mee te houden zoals: beveiliging, de juiste technologie, IT-faciliteiten en een arbo-verantwoorde werkplek. Als werkgever kunt u uw werknemer helpen bij het inrichten en het gebruik van de werkplek zodat uw werknemer op een effectieve, maar vooral ook duurzame en gezonde manier thuis aan het werk kan. De onderstaande tips kunnen uw bedrijf hierbij helpen:

 

Stel een laptop of computer met toetsenbord en muis ter beschikking;
Zorg voor externe toegang tot de benodigde documenten en de mailserver;
Stel een printer ter beschikking indien er in de functie veelvuldig geprint dient te worden;
Stel een telefoon ter beschikking indien de werknemer veelvuldig moet bellen. Geef de werknemer daarbij het advies om tijdens het bellen bij voorkeur oortjes/koptelefoon te gebruiken zodat hij/zij zijn handen vrij heeft;
Geef uw werknemer een checklist met betrekking tot de ergonomisch inrichting van de werkplek. Van belang is dat u ingaat op de volgende zaken:

Verstelbare bureaustoel;
Een bureau dat is afgesteld op uw werknemer;
De zithouding van uw werknemer;
Voldoende (dag)licht;
Zorg er voor dat uw werknemer zoveel mogelijk hetzelfde ritme probeert aan te houden als ritme dat hij normaal op zijn werkplek heeft; op dezelfde tijd beginnen en stoppen met werken en bewust een lunchpauze nemen.
Bespreek met uw werknemer dat hij het zitten aan een tafel ieder half uur afwisselt met bewegen en rondlopen. Loop bijvoorbeeld rond tijdens het telefoneren.

 

Met deze tips kunt u er voor zorgen dat uw werknemer zo goed mogelijk thuis kan werken, op een duurzame en efficiënte manier.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws