Uitgifte van vouchers naar aanleiding van COVID-19: wat zijn de btw-gevolgen?

Uitgifte van vouchers naar aanleiding van COVID-19: wat zijn de btw-gevolgen?
Belastingadvies 30 april 2020 3 min. leestijd

Het COVID-19 virus heeft grote financiële impact voor zijn vele ondernemers. Ondernemers worden bijvoorbeeld geconfronteerd met annuleringen van eerder overeengekomen leveringen van goederen of diensten, zijn genoodzaakt hun zaak voorlopig te sluiten of zien hun verkopen sterk dalen. Het verkopen van vouchers of het omzetten van het uitreiken van een voucher bij annuleringen kan ondernemers helpen bij het bewaken van hun liquiditeitspositie.

De vraag is echter, wat zijn de btw-gevolgen van de uitgifte van deze vouchers?

Vouchers

Een voucher is een instrument dat als betaling of gedeeltelijke betaling voor een levering van een goed of een dienst ingewisseld kan worden. De btw-gevolgen van vouchers zijn afhankelijk van de soort voucher die wordt verstrekt aan de klant. Er bestaan twee soorten vouchers, namelijk de vouchers voor enkelvoudig gebruik en de voucher voor meervoudig gebruik.

Voucher voor enkelvoudig gebruik

Bij een voucher voor enkelvoudig gebruik, ook wel een single purpose voucher(SPV) genoemd, is op het moment van uitgifte bekend hoeveel btw er verschuldigd is over een toekomstige levering van een goed of een dienst. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn indien een voucher wordt uitgegeven voor een kopje koffie dat je kan nuttigen in een Nederlands café (9% btw). Aangezien van te voren bekend is hoeveel btw er moet worden voldaan, is de ondernemer de btw verschuldigd op het moment van het moment van uitgifte van de voucher. Er wordt in feite gedaan alsof de levering van een goed of een dienst op moment van uitgifte van de voucher plaatsvindt.

Voucher voor meervoudig gebruik  

Bij een voucher voor meervoudig gebruik, ook wel een multiple purpose voucher(MPV) genoemd, is op het moment van uitgifte niet bekend hoeveel btw er verschuldigd is over een toekomstige levering van een goed of een dienst. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn indien een voucher wordt uitgegeven voor een kopje koffie of een glas wijn dat je kunt nuttigen in een Nederlands café (9% of 21% btw). Aangezien van te voren niet bekend is hoeveel btw er moet worden voldaan, is de ondernemer de btw niet verschuldigd op moment van uitgifte van de voucher. Pas op het moment van daadwerkelijke levering van een goed of een dienst, is de ondernemer btw verschuldigd.

 

Vouchers & corona

De volgende twee scenario’s kunnen zich bijvoorbeeld voor doen:

  1. Het eerste scenario is dat organisaties vouchers verkopen om op korte termijn de omzet te verhogen. In de toekomst kunnen deze vouchers worden ingewisseld. Om te voorkomen dat op het moment van uitgifte van de voucher btw verschuldigd is, kan het raadzaam zijn om een voucher voor meervoudig gebruik uit te geven.
  2. Het tweede scenario is dat een klant zijn eerder overeengekomen levering van een goed of dienst annuleert. Dan vindt soms geen terugbetaling plaats, maar wordt er een voucher verstrekt die dient als een tegoedbon. Met deze voucher kan de klant in de toekomst eenzelfde of een ander goed of dienst afnemen. Wegens de annulering kan het zijn dat de eerder voldane btw teruggevraagd kan worden. Om te voorkomen dat op het moment van de uitgifte van de voucher direct weer btw verschuldigd is, kan het raadzaam zijn om een voucher voor meervoudig gebruik uit te geven.

 

Conclusie
Bovengenoemde scenario’s zijn enkel voorbeelden die zich voor kunnen doen. Daarnaast bestaan er ook vele andere situaties, zoals een annulering met een (gedeeltelijke) geldcompensatie. Komen de geschetste scenario’s voor in uw onderneming of heeft u vragen met betrekking tot andere scenario’s? Neem dan gerust contact op met één van onze btw-specialisten.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws