Uw bedrijf in twee keer verkopen? Het kan!

Uw bedrijf in twee keer verkopen? Het kan!
Corporate Finance 26 juni 2019 3 min. leestijd

U heeft de afgelopen jaren veel tijd en geld geïnvesteerd om uw bedrijf tot een succes te maken. Nu staat u op het punt om uw bedrijf verder te laten groeien. Dit kunt u uiteraard zelfstandig, maar om snel en effectief resultaat te behalen zou het fijn zijn als u er niet alleen voor staat. Een pre-exit strategie zou hier een goede oplossing bij bieden. Bij deze strategie verkoopt u in feite niet in één, maar in twee keer uw bedrijf. 

 

Pre-exit strategie

Een pre-exit houdt in dat een investeerder een aandeel in uw onderneming verwerft, met als doel het groeipotentieel optimaal te benutten, zodat de onderneming bij een uiteindelijke exit substantieel meer waard is geworden. Dit is een strategie die veelal wordt toegepast door private equity partijen, maar tegenwoordig passen steeds meer individuele investeerders deze strategie toe. In dit geval ondersteunt de investeerder de ondernemer met een mix van financiële middelen, specifieke kennis en ervaring en/of een uitgebreid (internationaal) netwerk. Door deze componenten maximaal in te zetten wordt in hoog tempo waarde gecreëerd voor het bedrijf. Dit resulteert in de basis voor de uiteindelijke gezamenlijke exit. Daarnaast geldt dat wanneer een ondernemer vertrekt dit in de regel een enorme impact heeft op het bedrijf. Bij een pre-exit wordt hierop voorgesorteerd door stapsgewijs toe te werken naar het verminderen van de afhankelijkheid van de ondernemer.

 

Los van de praktische invulling heeft een pre-exit strategie voor u als ondernemer een tweede voordeel; u verzilvert immers al een deel van de waarde van uw onderneming bij deze transactie. De echte klapper maakt u uiteindelijk samen met uw investeerder wanneer u gezamenlijk de onderneming verkoopt aan een (naar alle waarschijnlijkheid) strategische partij: 1+1=3.

 

Indien u graag meer zou willen weten over de pre-exit plannen wij graag een vrijblijvende afspraak met u in.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws