Wachtwoordmanagers: de perfecte oplossing?

Wachtwoordmanagers: de perfecte oplossing?
IT Advies 25 maart 2020 3 min. leestijd

Wachtwoordmanagers: de perfecte oplossing?

Terwijl het nieuws vol staat met berichten over informatiebeveiliging en privacy, blijkt uit onderzoek dat menselijk handelen nog altijd een van de grootste oorzaken van privacy-incidenten en datalekken is. Mensen vinden privacy dus wel belangrijk en interessant, maar zetten niet de stap om daadwerkelijk hun werkwijze aan te passen en beter met (gevoelige) informatie om te gaan. Een belangrijk voorbeeld hiervan is het gebruik van zwakke wachtwoorden. Ondanks alle aandacht voor dit onderwerp is het gemiddelde wachtwoord nog steeds niet van voldoende kwaliteit.

 

Sterk wachtwoord

Tips voor het opstellen van een sterk wachtwoord zijn online genoeg te vinden. Een lang wachtwoord, verplichte ‘vreemde’ tekens, periodiek vernieuwen en een verschillende voor elk account worden vaak genoemd als manieren om de risico’s te verkleinen. Hoewel dit inderdaad prima methodes zijn, blijft het opstellen van wachtwoorden mensenwerk, met alle risico’s die daar bij horen. Het is nu eenmaal moeilijk om een wachtwoord te verzinnen dat moeilijk te kraken én makkelijk te onthouden is.

 

Wachtwoordmanager

Gelukkig is er een goede technische oplossing, die de afgelopen jaren steeds vaker wordt toegepast. Met behulp van een zogenaamde wachtwoordmanager zijn de eerder genoemde maatregelen bijna niet meer nodig. Met één (zeer) sterk wachtwoord krijgt men toegang tot een soort digitale kluis, waarin de wachtwoorden van alle verschillende accounts liggen opgeborgen. Alle wachtwoorden – behalve het hoofdwachtwoord – worden bovendien door het programma zelf opgesteld. Het zijn willekeurige reeksen van alle mogelijke tekens, die voor een mens nooit te onthouden zouden zijn. Op deze manier wordt de menselijke factor geminimaliseerd en hebben hackers geen schijn van kans.

 

Varianten

Er zijn in de loop der tijd veel verschillende wachtwoordmanagers op de markt gekomen. Uit online vergelijkingen blijkt niet echt één duidelijke winnaar, maar is er wel bepaalde functionaliteit die wisselt per applicatie. KeePass, een van de meest gebruikte (open-source) tools, betreft bijvoorbeeld een applicatie met veel offline functionaliteit. LastPass, ook veel gebruikt, draait als applicatie volledig in de Cloud en kan daarbij door meerdere gebruikers en apparaten tegelijkertijd worden gebruikt. Naast deze twee voorbeelden zijn er nog vele andere applicaties die elk hun voor- en nadelen hebben.

 

Benieuwd naar de staat van informatiebeveiliging binnen uw organisatie? WVDB biedt diverse nul- en volwassenheidsmetingen aan, waarbij op uw verzoek de focus kan liggen op bijvoorbeeld de AVG.

 

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws