Winterverzuim voorkomen met griepprik?

Winterverzuim voorkomen met griepprik?
HR Advies 19 december 2018 4 min. leestijd

Onlangs belde een klant van een productiebedrijf en legde zijn dilemma aan mij voor:

“Een jaar geleden hebben wij zeer hoge kosten gehad in de wintermaanden omdat in totaal een derde van het personeel ziek thuis zat met de griep. Dit heeft ons een paar moeilijke maanden opgeleverd en een behoorlijke impact gehad op onze bezetting. Dat willen wij dit jaar niet nog een keer ervaren. Hoe kunnen we dit verzuim voorkomen?”

 

En deze klant staat niet alleen. Verzuim, waaronder een griepepidemie, is een vraagstuk waar veel van onze klanten mee worstelen. In de wintermaanden van 2017-2018 heeft ons land te maken gehad met een griepgolf die maar liefst 18 weken heeft geduurd. Medewerkers bleven gemiddeld vier tot vijf dagen thuis. Een zieke werknemer kan gemiddeld € 250,-- per dag kosten, waarbij je moet denken aan verzuimbegeleiding, vervanging, eventueel omzetverlies en verminderde productiviteit die nog wel één tot twee weken aan kan houden na terugkeer op de werkvloer.

 

Ons wordt vaak de vraag gesteld: “Is het verstandig om een griepprik aan te bieden? Gaat dat voorkomen dat ik dit jaar weer een onderbezetting krijg? En heb ik dan niet een andere, grote kostenpost te pakken?”

 

Of het medisch gezien verstandig is om een griepprik aan te bieden, is een vraagstuk waar voor- en tegenstanders van zijn. Dit is een afweging die medewerkers en ondernemers in eerste instantie zelf moeten maken op basis van de medische informatie die beschikbaar is. Daarnaast kan een werkgever medewerkers niet verplichten tot het nemen van een griepprik.

 

Vanuit een kostenaspect bekeken zou aanbieden van een griepprik aan medewerkers een overweging kunnen zijn. Hoewel het kosteloos aanbieden van een griepprik voor een werkgever een grote kostenpost kan zijn, is het van belang de kosten van verzuim en een griepprik tegen elkaar af te wegen. Vaccineren op bedrijfslocatie wordt al aangeboden voor minder dan € 20,-- euro per vaccin (onder specifieke voorwaarden). Daarnaast mogen deze kosten onbelast vergoed worden aan medewerkers, mits de medewerker geen eigen bijdrage hoeft te betalen, het verstrekken van het vaccin binnen werktijd plaatsvindt en het vaccin is opgenomen in het arbobeleid.

 

Het beschikbaar stellen van een griepprik kan een werkgever ook zeker wat opleveren. Uit de praktijk blijkt namelijk dat medewerkers die gevaccineerd zijn een verminderde kans van 40% op griep hebben. Daarnaast kunnen zij het griepvirus niet overdragen aan andere medewerkers en, wanneer zij alsnog de griep krijgen, zijn de ziekteverschijnselen beduidend minder. Het aanbieden van een griepprik verlaagt dus wel in redelijke mate het risico op ziekteverzuim en uiteindelijk de bijbehorende ziektekosten.

 

Het blijft een lastige afweging voor een organisatie. Een griepprik biedt geen garanties op het wegblijven van de griep, maar kan wel de risico’s verkleinen en het ziekteverzuimpercentage verlagen. Wij adviseren organisaties een weloverwogen afweging te maken, waarbij enerzijds de medische informatie van de griepprik in acht wordt genomen en waarbij anderzijds de kosten versus de opbrengsten naast elkaar worden gelegd.

 

Voor meer informatie hierover, kunt u contact opnemen met Anneke van Eijk.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws