An independent member of MOORE Global
WVDB International MijnWVDB Werken bij WVDB

Aftrek alimentatie vanaf volgend jaar beperkt

Belastingadvies 28 mei 2019 2 min. leestijd

Voor hypotheekrenteaftrek geldt de beperking van aftrek al wat langer. Het maximumtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken, wordt sinds 2014 jaarlijks afgebouwd met 0,5%. Met ingang van 1 januari 2020 wordt het maximumtarief met 3% per jaar versneld afgebouwd en geldt vanaf dan ook voor de aftrek van alimentatie en enkele andere aftrekposten.

 

Het maximumtarief waartegen betaalde alimentatie kan worden afgetrokken is de komende jaren als volgt:

Jaar    2019    2020    2021    2022    2023 en verder
Maximaal aftrektarief   51,75%   46%   43%   40%   37,05%

 

Bij het vaststellen van de hoogte van de alimentatieverplichting wordt veelal rekening gehouden met de aftrekpost voor alimentatie in de inkomstenbelasting. Als gevolg van voornoemde aftrekbeperking is de alimentatie mogelijk te hoog vastgesteld. Dit kan voor u reden zijn om de hoogte van de alimentatie opnieuw te willen berekenen en vast te stellen of om de alimentatieverplichting te willen afkopen.

 

Afkoop is enkel mogelijk met instemming van uw ex-partner. Voor het opnieuw vaststellen van de hoogte van de alimentatie kunt u ook een verzoek bij de rechtbank indienen, ingeval uw ex-partner niet wenst mee te werken. Of de rechtbank aan uw verzoek tegemoet kom, is onder andere afhankelijk van hetgeen is bepaald in het echtscheidingsconvenant.

 

Mocht u willen weten wat uw mogelijkheden zijn of mocht u nadere informatie wensen, dan kunt u contact opnemen met Mathieu Neve.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws