An independent member of MOORE Global
WVDB International MijnWVDB Werken bij WVDB

Tot wel 4000 euro subsidie bij aankoop elektrische auto

Tot wel 4000 euro subsidie bij aankoop elektrische auto
Belastingadvies 8 juni 2020

Heeft u altijd al een elektrische auto willen kopen of leasen maar vond u de aanschafprijs te hoog? Om particuliere rijders tegemoet te komen heeft het kabinet met ingang van 4 juni een subsidieregeling opengesteld waarbij u voor een nieuwe elektrische auto tot wel € 4.000 subsidie kunt aanvragen. Kiest u er voor om een gebruikte elektrische auto aan te schaffen of te leasen, dan is het subsidiebedrag vastgesteld op € 2.000.

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Als onderdeel van het klimaatakkoord heeft het kabinet zich ten doel gesteld dat een elektrische auto voor alle Nederlanders bereikbaar moet zijn. De huidige aanschafwaarde van een elektrische auto is echter vaak een struikelblok voor de particuliere koper en door het invoeren van de SEPP genoemd hoopt het kabinet een groot deel van de particulieren tegemoet te komen. De SEPP is alleen bedoeld voor de particuliere bestuurder. Dit betekent dat ondernemers en/of zakelijke rijders niet in aanmerking komen, mede gelet op het feit dat zij al gebruik kunnen maken van de lagere fiscale bijtelling voor het privégebruik.

Voor welke auto’s geldt SEPP?

De SEPP kan slechts worden aangevraagd als u een volledig elektrische auto aanschaft of least die valt in het kleinere segment of die kwalificeert als compacte middenklasser. Uit de regeling volgt dat alleen auto’s die voldoen aan alle onderstaande voorwaarden in aanmerking komen:

  • De cataloguswaarde van de auto ligt tussen de € 12.000 en € 45.000
  • De elektrische auto is volledig elektrisch en heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer; en
  • De elektrische auto is ook als zodanig geproduceerd en mag dus niet zijn omgebouwd.

    Een volledige lijst met auto’s die op dit moment in aanmerking kunnen komen voor de SEPP kunt u hier terugvinden.

Hoe vraag ik SEPP aan?

De SEPP kan vanaf 1 juli 2020 worden aangevraagd op rvo.nl/sepp door in te loggen met uw Digi-D. Slechts als de auto op of na 4 juni 2020 op uw naam is gesteld of als u het private lease contract dan heeft gesloten, komt u voor de subsidie in aanmerking.

Voorwaarden?

Indien u de subsidie krijgt toegekend, betekent dit ook dat u akkoord gaat met de voorwaarden waaronder de subsidie wordt verstrekt. Dit betekent bijvoorbeeld dat u de auto, mits u deze heeft gekocht, niet binnen 4 jaar kunt doorverkopen zonder dat u de subsidie (gedeeltelijk) dient terug te betalen.

Uitbetaling van subsidie

De subsidie wordt uitbetaald op het moment dat de auto geleverd is, te naam is gesteld en u uw kenteken en IBAN-nummer online heeft doorgegeven bij het RVO. Bij elektrische auto’s die u heeft aangeschaft zal het subsidiebedrag ineens worden uitbetaald, waar bij een private leasecontract de subsidie maandelijks zal worden toegekend.

Wilt u meer informatie over de voorwaarden van de SEPP of heeft u hulp nodig bij het aanvragen? Neem gerust contact op met Eline van Cranenbroek.

Terug

Juridisch coronanieuws

Lees juridisch coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner VDB Advocaten Notarissen.

Coronanieuws